BÖCKER

Fyra böcker har det blivit hittills, sakprosa. Den första kom 2006 och är den mest personliga, den svåraste att skriva och kanske också den viktigaste. Den handlar om min pappa. De tre följande böckerna, tänker jag nu i efterhand, kan man se som en löst sammanhållen trilogi som berättar om det så kallade kriget mot terrorismen, ur olika perspektiv.

Förgör de falska gudarna

2015 stormas ökenstaden Palmyra i Syrien av världens brutalaste terrorgrupp – Islamiska staten. De skövlar museet, slår sönder antika statyer och spränger tusenåriga tempel. En handfull museitjänstemän sätter sig till motvärn – och tvingas betala ett fruktansvärt pris. Men varför förklarar terroristerna krig mot det antika kulturarvet?  

(Albert Bonniers förlag i bokhandeln september 2023)

Älskade terrorist

Berättelsen om en svensk kvinnas liv bland internationella terrorister (Norstedts 2016). Skriven med Anna Sundberg. Översatt till polska och estniska. Finns som ljudbok.

”Det är en skakande och stundtals surrealistisk skildring, skriven i en ömsom sagoboksskimrande, ömsom torr, förhörsprotokollsaktig stil…”

Recensioner i SvD, Aftonbladet och GP.

I väntan på talibanerna

Reseskildring i krigets Afghanistan (Ordfront 2010) som förebådar talibanernas seger tio år senare. Översatt till finska.

Sista resan till Phnom Penh

Om sökandet efter min far i Röda khmerernas Kambodja. (Ordfront 2006). Översatt till danska och norska. Finns som ljudbok.

ANTOLOGIER

Ikonoklasm: förnekandet av det förflutna (Förlaget Stolpe 2024)

Vi: de bästa texterna – Vol 1. (Vi Media 2018) De bästa texterna i tidningen Vi under 100 år.

Förstå Afghanistan (Svenska Afghanistankommittén 2018)

Scoop (2017) Föreningen Grävande Journalisters årsbok över bästa reportage.

Scoop (2009) Föreningen Grävande Journalisters årsbok över bästa reportage.