SKISSER

Gick i min ungdom på nittiotalet på Basis konstskola i Stockholm och sen ett år på Chelsea College of Art i London – målade stora dramatiska, mörka tavlor, idolerna var bland andra Egon Schiele, Francis Bacon och HR Giger – men begravde konstnärsdrömmarna och blev journalist istället. Vilket säkert var bra för mig. Här poserar jag framför en målning 1995.

Gick för övrigt också på grafittiskolan med ”Höken” back in the days på åttiotalet. Illustrerade studenttidskrifter som Ordkonst i Lund och Känguru och Gaudeamus i Stockholm, ritade flera seriestrippar och ett bokomslag under studentåren. (pluggade litteratur och konstvetenskap efter konstskolorna – och före journalisthögskolan JMK).

Sen slutade jag abrupt. På senare år har jag dock tagit upp tecknandet som hobby.

Tecknar helst spontant på ett litet block med en vanlig stiftpenna. Blyerts. 0,7 eller 0.5 i stiftstorlek. Gärna lite mjukare blyerts – 2B i hårdhet. Pentel är ett favoritmärke. Här ovan en ensam tall som står i Judarskogens naturreservat i Bromma.

Mont Blanc eller Monte Blanco som man säger i Italien. Skissat på en terass i franska alperna, som jag besökte sommaren 2023.

Ett annat favoritmotiv är fiktiva städer, här en ett fantasyslott med tinnar och torn – eller är det drömska skyskrapor?

De senaste åren har jag ritat av människor på framför allt blå tunnelbanelinjen. Folk sitter som zombier framför sina mobiler så man kan sitta rakt framför dem och äta av dem utan att de ens höjer på ögonen. Ibland tittar de upp och ber att få en skiss.

Mont Blanc

Här nedan, till sist, kommer två självporträtt. Det första är en skiss av reflektionen av mig i tunnelbanans mörka fönster.

Självporträttet nedan är från 2017 då jag hade skägg, långt hår och ”manbun”.